<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1025801690863448&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Opiskelijan vakuutukset – nämä faktat sinun täytyy tietää!

POP Vakuuttaja | 15. marraskuuta 2019

Opiskelijaelämä on ihmisen parasta (tai ainakin railakkainta) aikaa. Nyt kerromme, mitä opiskelijan pitää tietää vakuutuksista ja ovatko myytit totta vai tarua.

1. Jos kännissä kaatuu ja murtaa kätensä, vakuutus ei sitä korvaa.

Tarua / totta. Jos opiskelijalla on voimassa oleva tapaturmavakuutus, voidaan kaatumisen takia murtunut käsi korvata siitä, vaikka vahinko olisi tapahtunut huppelissa. Erittäin kova humalatila tai siitä aiheutunut impulsiivinen käytös voi kuitenkin olla peruste korvausten alentamiselle.

Vinkki: Myös omaksi ilokseen urheilevan opiskelijan kannattaa harkita tapaturmavakuutusta. Siitä voidaan korvata esimerkiksi rikkoutuneen polven tutkimukset ja hoito. 

2. Jos sammuu suihkuun, vakuutus korvaa.

Tarua. Kotivakuutus korvaa odottamattomia, yllättäviä vahinkoja. Jos vesi ei pääse lattiakaivoon siksi, että suihkussa makoilee sammunut ihminen, ei voi puhua odottamattomasta yllätyksestä. Valitettavasti. 

Vinkki: Vältä sammumista. 

3.  Kimppakämpässä tai solussa jokainen tarvitsee oman vakuutuksen.

Totta. Moni opiskelija asuu jossakin vaiheessa solussa tai kimppakämpässä, ja siksi niiden vakuuttamiseen on hyvä perehtyä. Jos asukkaat eivät kuulu samaan ruokakuntaan, jokainen asukki tarvitsee oman kotivakuutuksen. Poikkeuksen tekevät sisarukset, joille kimppakämpässäkin riittää yhteinen kotivakuutus.

Vinkki: Jos asuu pienemmässä huoneessa kuin kämppis, voi ottaa myös kotivakuutuksen pienemmille neliöille. Lue lisää kimppakämpän vakuutuksista täältä.

4. Matkavakuutus kannattaa ottaa vaihto-opiskelun ajaksi. 

Totta. Reissussa sattuu ja tapahtuu, eikä matkavakuutusta sovi unohtaa matkasta.

Matkavakuutus jakautuu kahteen osaan: matkustajavakuutus auttaa, jos matkan aikana sairastuu tai joutuu äkilliseen ja ennalta-arvaamattomaan onnettomuuteen, matkatavaravakuutus puolestaan suojaa matkalle mukaan otetut ja sen aikana hankitut tavarat, esimerkiksi jos matkapuhelin menee rikki tai laukku varastetaan.

Vinkki: Jatkuva matkavakuutus on voimassa kolme kuukautta matkan alkamisesta, joten pidemmällä jaksolla tarvitset loppumatkaksi lisäturvaa. Tällaisissa tapauksissa kannattaakin ottaa suoraan yhteys vakuutusyhtiön asiakaspalveluun.

5. Koska tulot ovat pienet, vakuutuksista voi säästää.


Tarua / totta. Koska tulot ovat pienet, voi opiskelijalle iskeä hinku säästää aineettomista hankinnoista – esimerkiksi vakuutuksista. Ne eivät kuitenkaan ole välttämättä se järkevin säästökohde. 

Opiskelijan omaisuus voi olla vähäistä mutta kallista, ja tietokone ja puhelin kulkevat päivittäin kodin ja opiskelupaikan väliä, jolloin rikkoutumisriski kasvaa. Siksi laaja kotivakuutus rikkoutumisturvalla voi olla opiskelijalle järkevä veto, vaikka se kustantaakin hieman enemmän kuin suppeammat kaverinsa.

Opiskelijan kannattaa kuitenkin kilpailuttaa omat vakuutuksensa säännöllisesti ja hakea näin säästöjä vakuutusmaksuista. 

Vinkki: Säästöä voi saada myös tekemällä järkevämpiä valintoja. Moni opiskelija esimerkiksi matkustelee paljon, mutta harvemmalla on jatkuva matkavakuutus, vaikka se on edullisempi vaihtoehto henkilölle, joka reissaa useammin kuin kerran vuodessa. 

6. Opiskelijan kannattaa ottaa vakuutukset samasta yhtiöstä porukoiden kanssa.


Tarua. Miksi ihmeessä? Eihän opiskelijan kannata käydä samassa ruokakaupassakaan, jos se on liian kallis. Myös vakuutusten hinnat riippuvat monista tekijöistä, eikä vanhemmille edullisin yhtiö ole sitä välttämättä opiskelijalle.

Eli itse se on kuokkaan tartuttava ja selvitettävä, mikä vakuutusyhtiö on  elämäntilanteen kannalta paras, mitä vakuutukset maksavat ja mistä niissä oikeastaan maksetaan. 

Vinkki: Vakuutusyhtiöillä on usein näppärät hintalaskurit nettisivuillaan. Niistä saa helposti selville vakuutusten hinnat. Kannattaa kuitenkin tutustua tarkasti myös eri vakuutuspakettien sisältämiin turviin, sillä kaksi saman hintaista vakuutusta ei välttämättä korvaustilanteessa kata samoja asioita. 

Muista nämä opiskelijan tärkeimmät vakuutukset:

Kategoriat     Elämän tarkoitus


Palautetta kirjoituksesta?