Perjantai 13. päivä - pitäiskö siitä olla huolissaan?

POP Vakuuttaja | 13. syyskuuta 2019

Se on taas tunnettu epäonnen päivä. Lue tämä niin tiedät, kannattaako olla huolissaan. 

Taikauskoisten ja meidän muidenkin kuolevaisten piirissä perjantaita 13. päivä on jo pitkään pidetty epäonnen päivänä. Esimerkiksi näin se näkyy:
 

1. Torkutan aamulla liian kauan ja tulee kauhea kiire.
Kaiken lisäksi hiusharja on hukassa ja huomaan, että jokaisessa sukkaparissa on reikiä.

2. Kiidän bussipysäkille. Silti näen vain bussin vilkkuvan perän.
Näinhän ei ole käynyt koskaan aiemmin. Ainakaan minulle. 

3. Myöhästyn aamupalaverista, enkä ehdi hakea edes kahvia.
Palaverissa avaan kalenterin. PERJANTAI 13. PÄIVÄ.

Pientä epäonnea siis ilmassa, ainakin jos niin haluaa ajatella. Pahimmillaan päivästä voi lietsoa itseään toteuttavan uskomuksen, eli oikein kutsua epäonnea kohdalleen. Mutta onko perjantai 13. päivä myös tilastollisesti epäonnisempi kuin muut päivät? 

Päätimme tsekata POP Vakuutuksen vahinkotilastoista, tapahtuuko perjantaisin 13. päivä tavallista enemmän epäonnen kantamoisia. Vastaus on: 

Kyllä ja ei.  

Vahinkotilastojemme mukaan perjantaina 13. päivä tapahtuu hieman enemmän onnettomuuksia kuin keskimääräisesti viikonpäivinä. Tämä ei kuitenkaan johdu siitä, että on perjantai 13. päivä vaan siitä, että on perusperjantai.

Kaikista vahingoista perjantaisin sattuu yhteensä 15,8 prosenttia, kun keskimäärin viikonpäivien vahinkoprosentti on 14,3. Perjantai on siis hieman onnettomuusalttiimpi päivä kuin vaikkapa torstai. Sillä puolestaan, onko kyseessä perjantai 13. vai 20. päivä, ei vahinkotilastojen perusteella ole niin väliä.

Yksi päivä peittoaa kuitenkin jopa perjantait vahinkotilastoissa. Jos jostakin kannattaa kantaa huolta, niin viikonlopun jälkeen koittavasta maanantaista. Vahinkotilastojemme mukaan silloin kun sattuu viikonpäivistä kaikkein eniten vahinkoja - siis jopa enemmän kuin perjantaina 13. päivä. 

P.S. Vahinkoja me emme voi estää. Vakuutuksesi sen sijaan voimme niiden varalta pistää kuntoon.


Kategoriat     Elämän tarkoitus


Palaute